Geplaatst op 4 reacties

Zakelijk advies van een echte artiest

Ik ben mijn oudste vriend Viktor Frolke dankbaar voor het geweldige zakelijk advies dat hij me gaf, openbaar nog wel via zijn website www.viktorfrolke.com. Viktor is een echte artiest. Hij graaft zich jarenlang in als postbode, enkel en alleen om er over te kunnen schrijven. Hij laat al jaren geen reacties toe op zijn blog, ik denk omdat hij zich niet wil laten beïnvloeden door meningen van anderen, maar oorspronkelijk artisitiek wil blijven. Nadat ik hem ooit wees op een aangename vacature (part time, cultuur, bij hem om de hoek, hoger dan minimumloon) hoonde hij het weg met het argument dat een artiest niet belemmerd moet worden door to-do lijstjes, vergaderingen of verplichte aanwezigheid ergens. En uitgerekend Viktor komt met een geweldig zakelijk advies.

Dat mijn recensiedeal van zeven Euro een ongehoorde verhouding van aantal woorden versus beloning kan bereiken wist ik en dat hij het een bezwaar vind snap ik niet van een dichter. Dat recensiedeal geen mooi woord is wist ik ook al, maar ik wist geen betere. Dat hij denkt dat ik niet weet hoe een website met recensies werkt vind ik beledigend, maar 50 jaar vriendschap (ja, je leest het goed) kan een stootje hebben.

Viktor vroeg zich af hoe dat precies werkte die recensiedeal en vandaar dat ik een pagina ‘Algemene Voorwaarden’ aan mijn website heb toegevoegd met daarin de uitleg. Ik begrijp niet hoe ik na dertig jaar bedrijfsleven (ja, je leest het goed) die heb kunnen vergeten. En dan zijn geweldige advies: vergeet de geschreven pers niet, daar zitten de lezers. Briljant! Ik ga een persbericht maken en rondsturen. De kop: ‘het boekenvak neemt na een kleine 100 jaar afscheid van de vaste boekenprijs’. De kop wordt niet gedekt door de inhoud, maar dat is dan weer een truukje, het gaat er tenslotte om dat het gelezen wordt.

Had ik al gezegd dat er nog steeds besteld kan worden?

 

4 gedachten over “Zakelijk advies van een echte artiest

 1. Chiel, nuttig zo’n uitlegpagina over de recensiedeal, maar het is mij nog steeds niet duidelijk of ik met ‘puik boek Chiel’ 7 euro kan verdienen. M.a.w., stel je eisen aan vorm en inhoud van de recensie? Kom je langs met een honkbalknuppel als ie niet gunstig is, bijvoorbeeld.

 2. Viktor, jazeker, dat is dus Euro 2,33 per woord. Komend van jou (stel dat dat je recensie zou zijn) is dat het voor mij ook zeker waard. Er worden geen eisen aan gesteld, anders dan in de voorwaarden vermeld, zoals dat je meewerkt aan het doorplaatsen ervan op relevante sites. Dat is vaak maar een paar muisklikken werk overigens.

  Honkbalknuppels doe ik niet aan, ook ik ontwikkel me. Ik probeer de liefde te vinden om te accepteren wat ik niet kan veranderen, de kracht om te veranderen wat ik niet kan accepteren en de wijsheid om het verschil te kennen. Een slechte recensie, ook al betaal ik er zelf voor, gaat onder de eerste categorie vallen.

  1. Dat is dapper, maar ik vrees dat het oordeel van de recensent niet geheel immuun is voor de ontvanger van die recensie, ook al komt er geen honkbalknuppel aan te pas. Ik ben benieuwd.

   Heb je ook gedacht aan een niet goed geld terug- actie? Of, en dat vind ik eigenlijk veel meer voor de hand liggen, dat je korting geeft op elk extra boek dat iemand bestelt (bijvoorbeeld omdat hij het cadeau wil geven). Goed, ik hou op.

   1. Jammer, want dat zijn waardevolle tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *